Якими будуть восени місцеві вибори на Чернігівщині

До місцевих виборів в Україні залишається ледь більше трьох місяців. Тим часом Верховна Рада суттєво змінила законодавство, за яким відбуватиметься голосування. Відтепер обиратимемо депутатів місцевих рад за партійними списками, механізм формування яких також не простий. Як проходитимуть місцеві вибори на Чернігівщині – говорили на головному інформаційному майданчику області пресцентрі «Чернігівський вибір» під час експертної зустрічі «Місцеві вибори 2020: старт на Чернігівщині».

Незрозуміла система і складний бюлетень. Якими будуть восени місцеві вибори на Чернігівщині

Політолог Юрій Паперний зазначив, що виборча кампанія в Чернігівській області матиме дві особливості. По-перше, відбудуться довибори народного депутата України по 208 виборчому округу. Місце нардепа стало вакантним після загибелі Валерія Давиденка. По-друге, сам в Чернігівській області під місцеві вибори створена та активно просувається, як назвав Юрій Паперний, «провладна партія» або ж «партія мерів». Щоправда більшість експертів під час обговорення дійшли спільної думки, що особливих шансів «старі» політики не мають. Бо не пропонують виборцю нічого нового.

На експертній зустрічі в «Чернігівському виборі» проаналізували й виклики виборчої кампанії, пов’язані зі змінами в законодавстві. Зокрема йшла мова про досить складну формую бюлетеню, коли виборцю доведеться вписувати номер кандидата у партійному списку. А також про підрахунок голосів та й загалом організацію голосування дільничними виборчими комісіями (ДВК). Планується дистанційне навчання членів ДВК, але чи буде воно достатньо результативним? Наразі всі чекають детального і зрозумілого роз’яснення нового виборчого законодавства.

Разом з тим є і позитивні моменти. Законодавчі новації дозволять «ідентифікувати та систематизувати» політичні партії та їхніх членів. І врешті зроблять вибір більш осмисленим, а так само підвищать відповідальність депутатів перед своїми виборцями.

За словами Юрія Паперного, пресцентр «Чернігівський вибір» активно працюватиме під час виборчої кампанії для того, щоб максимально допомогти виборцям та зорієнтувати їх в особливостях голосування.

Відео сайту Події і коментарі