Які заходи боротьби з корупцією треба запровадити у наступні 5 років?

Центр політико-правових реформ презентував нову Антикорупційну стратегію на 2019-2023 роки.

В Україні відсутня ефективна стратегія запобігання та протидії корупції, наголосили експерти Центру політико-правових реформ (ЦППР) під час конференції «Нова антикорупційна стратегія для України: якою вона має бути?» 24 липня.

“Без антикорупційної стратегії заходи по боротьбі з корупцією несистемні та нескоординовані, а проект Антикорупційної стратегії від Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) громадські експерти розкритикували”, – говорять експерти ЦППР.

Основні завдання у сфері боротьбі з корупцією, передбачені альтернативним проектом Антикорупційної стратегії на 2019–2023 роки.

Посилення діяльності НАЗК:

  1. забезпечення ефективної діяльності НАЗК шляхом зміни моделі цього органу і посилення його інституційної спроможності;
  2. забезпечення дієвості заходів, спрямованих на отримання повних, об’єктивних та достовірних даних щодо стану корупції в Україні;
  3. забезпечення ефективного функціонування уповноважених осіб (уповноважених підрозділів) з питань запобігання та виявлення корупції.

Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів:

  1. удосконалення законодавства про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб;
  2. підвищення рівня оперативності та ефективності виявлення фактів порушення вимог законодавства про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів; однакове тлумачення і застосування цього законодавства правозастосовними органами;
  3. підвищення рівня знань вимог законодавства про запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, формування навичок щодо правильної поведінки у різних життєвих ситуаціях.

Захист осіб, які повідомляють про ознаки корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень:

  1. забезпечення належного правового регулювання захисту викривачів відповідно до міжнародних стандартів;
  2. забезпечення спроможності НАЗК та інших спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції гарантувати державний захист викривачів.

Про інші завдання читайте у проекті закону “Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2019–2023 роки”.

 

Проект постанови Кабінету міністрів “Про затвердження Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2019-2023 роки”.