Які резонансні кримінальні справи «застрягли» в Антикорупційному суді

Вже три з половиною роки в Україні працює Вищий антикорупційний суд. Місяць тому судді перетнули позначку у 100 винесених вироків. Станом на сьогоднішній день на розгляді суду перебуває понад 230 справ, причому деякі «застрягли» там ще з початку роботи ВАКС, переважно з вини сторони захисту. «Слово і діло» обрало топ резонансних кримінальних справ, розгляд яких в Антикорупційному суді не просувається.

Топ резонансних кримінальних справ, розгляд яких у Вищому антикорупційному суді не просувається – на інфографіці.

Резонансні кримінальні справи, які застрягли у ВАКССлово і діло
Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

З вересня 2019 року триває підготовче судове засідання у справі ТЕЦ, які належать Богдану та Ярославу Дубневичам. Самі Дубневичі не стали підозрюваними. У справі фігурують колишній директор «Енергія» Ігор Кучма, ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко.

Їх звинувачують у заволодінні газом НАК «Нафтогаз» на суму понад 1,4 млрд гривень. ТЕЦ придбали газ за пільговою ціною нібито щоб використати його для виробництва теплової енергії для населення. Але насправді, стверджують правоохоронці, використали газ для промислових потреб.

Також восени 2019-го до Антикорупційного суду було передано «бурштинову справу», серед фігурантів якої колишні народні депутати Борислав Розенблат та Максим Поляков.

Їх правоохоронці звинуватили в отриманні неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину в Україні. Розслідувати справу почали ще в 2016 році, коли Розенблат та Поляков були нардепами. У лютому 2018 року Національне антикорупційне бюро завершило розслідування.

Справу направили спочатку до Печерського суду, а після створення Вищого антикорупційного суду туди. З того часу у ВАКС триває підготовче судове засідання.

У жовтні 2019 року до суду було передано справу Мартиненка. Формально розгляд справи триває, але фактично не просувається ще з літа 2020 через неявку сторони захисту.

У справі фігурують п’ятеро осіб і серед них колишній нардеп Микола Мартиненко. Їх звинувачують у заволодінні 17,3 млн доларів «СхідГЗК» та 6,4 млн євро «Енергоатому». На нашій інфографіці – хронологія подій у справі Мартиненка.

У Вищому антикорупційному суді також продовжується підготовче засідання у справі Березкіна, яку туди передали у вересні 2021-го. Обвинуваченими у справі проходять десять осіб, серед них син та дочка покійного колишнього народного депутата Станіслава Березкіна Максим та Вікторія. Проти екснардепа справу закрили після його смерті, але його підозрювали в організації злочинної групи, метою якої було заволодіння 20 млн доларів Ощадбанку.

З березня 2021-го в Антикорупційному суді «застрягла» справа мера Одеси Геннадія Труханова, в якій, крім нього, фігурують ще п’ять осіб, зокрема заступник Павло Вугельман.

Фігурантів звинувачують у тому, що вони привласнили 92 млн гривень бюджетних коштів, придбавши за завищеною ціною будівлю заводу «Краян».

За інформацією Центру протидії корупції, за два роки у справі було призначено близько 35 судових засідань, але розпочати розгляд по суті так і не змогли – через неявку окремих адвокатів та обвинувачених.

https://www.slovoidilo.ua/2023/03/17