Як зміниться закон про обіг земель до другого читання?

Земельна реформа – найгарячіша тема цього політичного сезону. Навіть після ухвалення закону про обіг земель в першому читанні навколо нього продовжує точитись гаряча дискусія. Найбільше українців турбують умови придбання української землі іноземними компаніями та концентрація паїв в одних руках. В Офісі президента запевняють, що ухвалені норми ще не остаточні і до другого читання закон буде кардинально доопрацьований. Що саме зміниться, дізнавались наші експерти.

Продаж іноземцям  на референдум

Ще до першого читання Президент Володимир Зеленський запевнив, що іноземці та іноземні компанії отримають змогу купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.

«Розумію, що це питання дуже чутливе для людей. Тому прийнято наступне рішення: між першим і другим читанням у діючий проект закону будуть внесені правки, згідно з якими, право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Іноземці і компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку якщо на це буде дана згода народу України на всеукраїнському референдумі», – підкреслив глава держави.

Тож саме референдум буде першою вагомою зміною, яка з’явиться між першим і другим читанням. Для того, щоб волевиявлення відбулось Верховна Рада розробить і ухвалить окремий закон, який чітко встановить види і механізми референдуму.

До другого читання законопроект чітко внормує перелік тих, хто може набувати права власності на землю. Це будуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року. Законопроектом буде передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

За словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тараса Висоцького, охочі придбати землю будуть проходити ретельну перевірку. Окремі обмеження стосуватимуться росіян.

«У законопроекті прописано, що компанія-покупець або громадянин повинні перевірятися при реєстрації на предмет походження бенефіціарів. Крім того, буде постійний моніторинг власників землі. Якщо в рамках моніторингу стане відомо, що якийсь росіянин або роскомпанія стала власником української землі, ділянку конфіскують», – зазначив він.

В Офісі президента нагадують, що навіть у разі ухвалення документу у другому читанні ринок землі буде запущено тільки у жовтні 2020 року, а до січня 2024 року закон заборонятиме іноземцям купувати землю. Тож референдум про участь іноземців може відбутися не раніше ніж через чотири роки. До цього часу вже можна буде побачити, як розвиваються фермерські господарства і наскільки справедлива ціна. І тільки тоді можна буде ухвалювати остаточне рішення: чи дозволяти іноземцям купувати земельні ділянки.

Обмеження на продаж «в одні руки»

Відповідно до першого читання, один покупець не може купити більше 0,5% усіх сільськогосподарських земель в Україні, тобто – близько 210 тисяч га. Так само закон встановлює обмеження на рівні однієї об’єднаної територіальної громади – не більше 35%,  в межах однієї області – 8%. Проте до другого читання кількість землі, яка може продаватись «в одні руки» буде зменшена.

За словами уповноваженого президента із земельних питань Романа Лещенка, питання концентрації зараз опрацьовується з профільними асоціаціями, власниками паїв та безпосередньо з органами державної влади та місцевого самоврядування.

«Вони мають висловити свою позицію, ми це все опрацюємо, і в рамках їхніх пропозицій намагатимемося знайти компроміс. Я думаю, що з питання концентрації земель на початок грудня у нас вже буде якась проектна частина, яка має влаштувати всіх», – пояснив Лещенко.

Міністр економіки Тимофій Милованов припускає, що у другому читанні може кардинально змінитись підхід щодо концентрації земель. Зокрема, замість норми «не більше землі в одні руки» може бути пункт – «у громаді землі не менше». Йдеться про пропозицію, коли 10% чи 25% жителів громади матимуть можливість володіти таким об’ємом землі.

«Насправді ми боремось за те, щоб українець, який живе у селі чи хоче там жити, мав землю, щоб на ній працювати. Ми можемо це записати. Це може і громада вирішувати або на національному рівні. Відповідне у законі написати», – зауважив міністр.

Автори закону кажуть, що готові вислухати усіх, хто має конструктивні пропозиції щодо земельного питання. Тож всі поправки депутатів різних фракцій будуть ретельно розглянуті. Важливо пам’ятати, що земельна реформа – це не один закон, а ціла комплексна програма, яка має створити прозорі правила земельного ринку.

https://naglyad.org/uk/2019/11/20/yak-zminitsya-zakon-pro-obig-zemel-do-drugogo-chitannya/