Як проводиться вакцинація від COVID-19 на Чернігівщині

У Чернігівській області для проведення імунізації від коронавірусу на першому етапі сформовано шість мобільних бригад. Для ознайомлення з препаратами та інструкцією їх введення пройшли відповідне навчання в Києві дві бригади.

Наразі вакцинацію проводить одна бригада, вона складається з п’ятьох людей: двоє лікарів і три медсестри. Коли надійде більша партія вакцин – кількість мобільних бригад збільшиться, а також будуть відкриті кабінети щеплення.

Про вимоги та правила проведення щеплення розповіла головна експертка Управління охорони здоров’я облдержадміністрації зі спеціальності «Вакцинопрофілактика»  Романа Сопотницька.

«Напередодні проведення щеплення в медичному закладі (працівників якого буде вакциновано) готують два кабінети: перший – для огляду лікарем перед проведенням ін’єкції, в ньому ж проводять щеплення, та кімната спостереження, де вакцинована людина перебуває під наглядом медичних працівників пів години», – зазначила експертка.

Під час огляду перед щепленням лікар збирає анамнез, запитує про алергічні реакції, проводить огляд, вимірює температуру та отримує згоду на проведення маніпуляції. Після чого вводиться  вакцина у дельтоподібний м’яз, тобто в плече.

Кімнати, де проводиться щеплення та нагляд за вакцинованими, мають відповідати рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я, бути великими, просторими і добре освітлюватися.

Обов’язково після кожної людини проводиться провітрювання. До початку та після вакцинації приміщення дезінфікують.

«У приміщенні має бути відведене місце для утилізації використаних засобів особистої гігієни. Використані шприци, флакони та засоби захисту працівників мобільних бригад після проведення щеплення збирають у спеціальні контейнери для утилізації, які ми отримали разом з вакциною», – зазначила Романа Сопотницька та додала, що у кабінетах повинен бути підключений інтернет для внесення інформації до електронної системи охорони здоров’я.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Чернігівської облдержадміністрації