ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ У ЧЕРНІГОВІ: ОСТАННІЙ АКОРД ЧИ НОВИЙ СТАРТ?

Результати місцевих виборів дали величезну кількість інформації для осмислення і аналізу.

На старті кампанії місцеві осередки партій та кандидати  нагадували ж футбольні клуби – причому не з найкращої сторони. Одні й ті самі гравці вдягали нові футболки. І якщо у спорті це називається трансфер, то в політиці таке перефарбовування кандидатів має мало позитивних рис.

Однією з партій, яка суттєво змінила склад власної команди, стала «Європейська Солідарність». Причому робити це ЄС довелось не стільки з власної ініціативи, а виходячи з обставин.

ЄС та Атрошенко

Про колишній союз Владислава Атрошенка з партією Порошенка вже майже всі забули.  Однак першим це зробив саме діючий мер, який ще у 2015 році йшов на місцеві вибори від цієї політсили. Та після поразки Порошенка на президентських виборах 2019 Атрошенко повністю відсторонився від партійних справ. Один з наближених до нього людей Василь Білогура до останнього числився керівником міської організації, проте жодної активності не здійснював. По суті, саме завдяки діяльності Владислава Атрошенка авторитет партії Порошенка в Чернігові був зведений нанівець.

Демарш депутатів

Напередодні місцевих виборів останній цвях в перспективи ЄС у Чернігові забили екс-БППшники, які  публічно вийшли з фракції «БПП-Солідарність» в міській раді і перейшли до міжфракційної групи «Рідний дім», у підсумку повністю злившись з партією Атрошенка. Це Андрій Дериземля, Роман Старіков, Інна Левченко та Наталія Малець. Колись найрейтинговіша партія в країні та Чернігові стала вже непотрібною для мера та його команди. Літні рейтинги показали мізерні 3% підтримки для ЄС по місту.

 

Ставка на оновлення

У ЄС збирали нову команду і запропонували поборотися за мерське крісло Марині Рейко. Її кандидатура викликала бурхливі обговорення  в середині партійного осередку – одні були проти епатажної кандидатки, інші сприйняли такі дії, як шанс на реальне оновлення, адже ще влітку  партія не мала ніяких перспектив бути представленою в міській раді. Разом з Рейко до партії приєдналися архітектор Віктор Бережний, волонтер Ігор Мандровний, голова студентської ради місцевого вишу Владислав Мельник та багато інших.

 

Провівши активну передвиборчу кампанію ЄС несподівано для багатьох змогла потрапити до міської ради набравши більше 6% голосів виборців. Фактично партія за декілька місяців збільшила  свою підтримку в місті в 2 рази. Як результат – ЄС отримала 4 мандати. Що цікаво, депутатами окрім першого номера Марини Рейко стали  Ігор Мандровний та Віктор Бережний, принісши в партійний доробок суттєву кількість голосів. Також депутатом стала новообрана керівниця чернігівського осередку партії Ірина Соломаха.

Перспективи

За час передвиборчої кампанії ЄС зарекомендувала себе як партія, опозиційна до чинної у місті влади. 4 депутати в міській раді навряд зможуть скласти серйозний спротив монобільшості Владислава Атрошенка, проте, в разі збереження опозиційної риторики та медійної активності, мають шанс закріпити і збільшити підтримку ЄС у Чернігові.

https://val.ua/site/121105