ЄС виділив 1 млн євро для подолання гендерно зумовленого насильства та посилення гендерної рівності в Україні

Європейський Союз у партнерстві з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) домовились про співпрацю для подолання наслідків пандемії COVID-19 та зміцнення гендерної рівності в Україні в рамках програми «WE ACT: Діємо задля жінок та їхніх можливостей».

Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні.

Програма спрямована на захист жінок від гендерно зумовленого насильства, усунення бар’єрів для жіночого лідерства та підтримку працівниць сектору охорони здоров’я на передовій реагування на виклики епідемії коронавірусу.

«Ця 18-місячна програма розроблена для зміцнення прав, можливостей та стійкості жінок шляхом пом’якшення наслідків COVID-19, виявлення можливостей для подолання гендерних розривів та покращення спроможностей громадських організацій просувати гендерну рівність, боротись із гендерними стереотипами та тримати відповідальних осіб підзвітними за виконання зобов’язань щодо підтримки гендерної рівності в довгостроковій перспективі», – зазначила координаторка з гендерних питань в Представництві ЄС в Україні Тетяна Шульга.

Програма «WE ACT» складається з трьох компонентів:

  • Діємо задля захисту жінок від гендерно зумовленого насильства: посилення спроможності громадських організацій протидіяти гендерно зумовленому насильству, допомагаючи жінкам, які цього потребують. Спільно з Українською фундацією громадського здоров’я (УФГЗ) запланована низка навчальних заходів, спрямованих на розбудову спроможності громадських організації 12 регіонів України надавати якісні послуги жінкам, які пережили гендерно зумовлене насильство;

  • Діємо задля жінок-медиків на передовій реагування на COVID-19: підтримка працівниць сфери охорони здоров’я, особливо тих, які працюють на передовій реагування на пандемію COVID-19. В рамках компоненту, планується закупівля 5000 гігієнічних наборів для забезпечення жінок-медиків всім необхідним для підтримки власної гігієни під час виснажливих робочих днів;

  • Діємо задля усунення бар’єрів для жіночого лідерства: видалення бар’єрів на шляху до жіночого лідерства, через інструменти публічної дипломатії. Планується об’єднання спортсменок-лідерок громадських думок в пари з жінками-працівницями дипломатичної сфери для розробки спільних проєктів, спрямованих на просування жіночого лідерства. Робота в парах сприятиме обміну досвідом між учасницями програми та підсиленню сильних сторін одна одної.

Відповідно до компонентів програми, планується зниження негативних наслідків пандемії COVID-19: економічних, соціальних та психологічних на здоров’я та безпеку жінок та дівчат, а також прискорення процесу здобуття гендерної рівності в Україні.

Довідково

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення  є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. Більше інформації про UNFPA в Україні за посиланням.