“ЄС має хвилюватися”: ані Трамп, ані Байден не захищатимуть союзників від РФ, – аналітик

Жоден з двох кандидатів в президенти США насправді не є гарним варіантом для Європи, вважає аналітик / колаж УНІАН, фото УНІАН, REUTERS
Жоден з двох кандидатів в президенти США насправді не є гарним варіантом для Європи, вважає аналітик / колаж УНІАН, фото УНІАН, REUTERS

Незалежно від того, хто переможе на виборах президента США в листопаді цього року – Трамп чи Байден – Америка навряд чи буде захищати своїх союзників по НАТО так, як вона це робила у XX столітті. Навіть у випадку прямої агресії. Таку думку в авторській статті для The Times висловив американський економіст та бізнес-оглядач Ірвін Стельцер.

Він зауважує, що погляди Дональда Трампа давно відомі і зрозумілі: він переконаний, що союзники “користуються” Америкою, і з цим треба покінчити. Джо Байден здається менш небезпечним для союзників Америки, але його жорсткі публічні промови лише маскують його латентний ізоляціонізм, переконаний оглядач.

Стельцер нагадує, що будучи віце-президентом при Обамі, Байден відмовляв свого шефа від ліквідації Усами бін Ладена, а пізніше критикував президента Трампа за усунення іранського генерала Касема Сулеймані. Вже ставши президентом, Байден поспішно вивів війська з Афганістану, навіть не попередивши союзників.

 Також Байдену закидають послаблення санкцій проти Ірану, що спростило тому підтримку ХАМАСа та Хезболи. Нарешті оглядач нагадує, що Байден досить обмежено допомагав Україні у війні з РФ, аби не дражнити Путіна.

На думку Стельцера, з огляду на все це буде помилкою очікувати, что Байден відправить армію США на захист союзника по НАТО, якщо той зазнає нападу. Оглядач переконаний, що Байден буде інтерпретувати зобов’язання Америки перед союзником таким чином, аби уникнути вступу у війну.

Небажання Трампа і Байдена напряму втручатися у велику війну навіть для порятунку стратегічного союзника відображає настрої американського суспільства загалом, переконаний Стельцер.

“Володимир Путін заново збирає “історичну Росію”, а Америка повертається до свого традиційного ізоляціонізму. Пам’ятайте: не важке становище союзників, а прямі напади на наші кораблі та територію змусили нас взятися за зброю у двох світових війнах. (…) ЄС, який готовий виділити лише 0,08% свого ВВП на допомогу Україні, має хвилюватися, дуже хвилюватися”, – наголошує американський публіцист.

США можуть покинути союзників по НАТО

Як писав УНІАН, під час одного із передвиборчих мітингів поки що кандидат в президенти Дональд Трамп розповів історію з часів свого президентства. Він похизувався тим, що пообіцяв європейським союзникам віддати їх на поталу Росії, якщо вони не будуть витрачати більше на власну оборону.

Колишній радник Трампа часів його президентства Джон Болтон згадував у своїх мемуарах, що йому неодноразово доводилося переконувати свого шефа не ініціювати вихід США з НАТО.

https://www.unian.ua/editor/yuriy-kobzar