Вибори на 206 окрузі: ОПОРА заявила про кричущі порушення

Вибори на 206 окрузі: ОПОРА заявила про кричущі порушення

У п’ятницю, 18 лютого, в окрузі №206 на Чернігівщині представники Громадянської мережі ОПОРА виявили автобус, в якому в рамках соціальної програми «Рука допомоги» проводили безкоштовний медичний огляд. Це програма благодійного фонду «Поліський оберіг», який нещодавно очолив секретар  місскої ради, він же кандидат від УДАРу Олександр Ломако.

Так, 18 лютого у Киїнці  представники ОПОРИ зафіксували автобус, на якому містилися надписи «Будьте здорові! Медична акція» та «В рамках соціальної програми «Рука допомоги» Команда Владислава Атрошенка».

Люди розповіли, що всередині автобуса, мають проводити медичний огляд усіх бажаючих. А сама а така акція відбувається з ініціативи секретаря Чернігівської міської ради і кандидата у народні депутати України у виборчому окрузі №206 Олександра Ломаки.

Раніше, 14 лютого, представники ОПОРИ виявили схожий автобус в с. Трисвятська слобода Киїнської сільської ради.

У січні ц.р. ЗМІ повідомляли, що Ломако очолив благодійний фонд «Поліський оберіг». І започаткував акцію «Рука допомоги». У рамках акції мешканці територіальних громад проходять медичний огляд, отримують консультацію лікарів, здають аналіз крові на цукор у мобільній амбулаторії, розташованій в автобусі.

Також про це йшлося на сотнях білбордів, а також на буклетах.

На YouTube-каналі телеканалу «Дитинець» у січні 2022 року було розміщено відео про святкування десятої річниці благодійного фонду «Поліський оберіг». У сюжеті також йдеться про те, що Владислав Атрошенко представив нового координатора фонду, яким став Олександр Ломако. У сюжеті знову згадують про соціальну програму «Рука допомоги», яку ініціював Олександр Ломако.

ОПОРА направила запит Чернігівському міському голові Владиславу Атрошенку з проханням надати інформацію, чи є міською соціальна програма «Рука допомоги» та які заходи в рамках цієї програми проводилися у 2021 році та у січні-лютому 2022 року. Станом на 18 лютого 2022 року відповіді ще не отримали.

Ситуацію прокоментувала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області Наталія Висіканець.

«Для того, щоб обійти заборони, визначені виборчим законодавством, кандидати нерідко вдаються до виборчих технологій із використанням матеріального стимулювання виборців, зокрема, використання діяльності благодійних фондів, реалізацію соціальних програм, що як наслідок призводить до недотримання рівності умов участі у виборах та непрозорості фінансування виборчої кампанії. Активізація таких програм і фондів за кілька місяців до старту виборчого процесу за участі потенційного кандидата створює сприятливі умови для формування позитивного іміджу потенційного кандидата в очах виборців», – зазначила Наталія Висіканець.

Нагадаємо, впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Представники організації закликають усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення: +38 067 720 16 68.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА