2021 рік для народних депутатів Чернігівщини: 186 законодавчих ініціатив, лише 21 виступ

Народні обранці Чернігівщини під час засідань поводилися доволі скромно — виступили тільки 21 раз протягом року. Лідером став Борис Приходько, на чиєму рахунку 16 промов. Також цей депутат найактивніше серед чернігівських нардепів голосував проти лінії фракції. Загалом нардепи від регіону ініціювали 186 законопроєктів, найбільше — Валерій Зуб (93 ініціативи). Під час голосувань мажоритарники Чернігівщини найчастіше утримувалися — у 40,6% випадків. Також вони активно тиснули кнопку «за» — показник становить 40,1%. У топ-10 областей за цим показником регіон посідає 6 місце. 

17 грудня відбулося останнє планове засідання парламенту у 2021 році. До роботи Верховна рада повернеться 18 січня. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як минув цей рік для народних депутатів із кожного регіону країни. Загалом дослідження стосувалося участі в голосуванні, голосування проти фракції, скільки і якої тематики законопроєкти депутати подали та результативність їх ухвалення. А також аналітики з’ясували кількості та тем виступів народних обранців у Верховній Раді.

Ініційовані законопроєкти у 2021 році

Протягом 2021 року в парламенті зареєстрували 1463 проєкти законів. Для порівняння: у 2020-му їх було на 26% більше — 1851. Серед різних суб’єктів законодавчої ініціативи найбільше проєктів зареєстрували народні депутати — 1163 (79,5% від загальної кількості). На рахунку Кабміну — 229 пропозицій законодавчих актів (15,7%). Президент подав 71 проєкт закону (4,9%).

Народні депутати Чернігівщини ініціювали 186 законопроєктів. Їх тематика різноманітна: безпека і оборона — 4 ініціативи, галузевий розвиток — 52, гуманітарна політика — 11, державне будівництво — 16, економічна політика — 65, правова політика — 34, соціальна політика — 4.

27-12-2021-OPORA_zakonoproekt

Лідером за кількістю поданих законопроєктів серед нардепів-мажоритарників регіону став Валерій Зуб (округ 209, фракція партії «Слуга народу») — на його рахунку 93 законодавчі ініціативи. Найбільша їх кількість — 33 — стосуються галузевого розвитку, ще 23 — економічної політики, 20 — правової політики, 9 — державного будівництва, 4 — гуманітарної політики, 3 — соціальної політики. Один законопроєкт належить до сфери безпеки й оборони. 11 проєктів, поданих депутатом, підписано, що становить 11,8%, але більшість нині опрацьовуються в комітеті — таких 49 (52,7%).

Борис Приходько, округ 210, член депутатської групи «ДОВІРА» подав 38 проєктів законів. Більшість стосуються економічної політики — 25 ініціатив. Галузевого розвитку стосуються 5 проєктів законів, правової політики — 3, гуманітарної політики — 2, безпеки і оборони, державного будівництва, соціальної політики — по одному. Більшість ініціатив опрацьовуються в комітеті — 17, що становить 44,7% від загальної кількості. Водночас на рахунку депутата 6 підписаних законів (15,8%).

Максим Зуєв, округ 207, фракція партії «Слуга народу» вніс до парламенту 33 проєкти законів. Нині 20 з них опрацьовуються в комітеті (60,6%), 4 закони підписано (4%). Більшість законодавчих ініціатив депутата належать до сфери економічної політики — 10. Ще 7 стосуються галузевого розвитку, 6 — правової політики, 5 — гуманітарної політики, 4 — державного будівництва,  1 — безпеки й оборони.

Народний депутат Олег Семінський, округ 205, фракція партії «Слуга народу», став ініціатором 11 законопроєктів. Утім, лише 1 закон підписано (9,1%), 7 опрацьовуються в комітеті (63,6%). 5 ініціатив належать до галузевого розвитку, по 2 — до економічної й правової політики, по одній стосуються безпеки й оборони та державного будівництва.

Таку саму кількість, 11 проєктів законів, подав на розгляд Верховної Ради Анатолій Гунько, округ 208, член фракції партії «Слуга народу». 5 законодавчих ініціатив належать до економічної політики, 4 — правової політики, 2 — галузевого розвитку, 1 — державного будівництва. Щодо прийнятих законів, то на рахунку нардепа такий один (9,1%). Більшість, як і у його колег, опрацьовуються в комітеті — 7 із 11, що становить 63,6%.

Голосування у Верховній Раді

У 2021 році в парламенті відбулося 5687 голосувань та понад 2 мільйони 300 тисяч натискань на кнопки системи «Рада». Найчастіше це були позиції «за» та «утримався». Чернігівські  депутати не відрізняються від загалу: найчастіше мажоритарники області у Верховній Раді утримувалися під час голосувань — у 40,6% випадків. Водночас вони активно тиснули кнопку «за» — показник становить 40,1%. Отож, у топ-10 областей за показником голосувань «за» регіон посідає 6 місце.

Найчастіше тиснув кнопку «за» під час голосувань Борис Приходько — 3432 рази, тобто 60,4%.

Валерій Зуб голосував «за» у 39,7% випадків, Олег Семінський — у 36,1%, Анатолій Гунько — у 34,9% голосувань. Найрідше ж позитивний вибір під час голосувань робив Максим Зуєв — у 29,7% випадків.

Лідером голосування «проти» став Олег Семінський — нардеп натискав на цю кнопку 322 рази, тобто у 5,7% випадків.

Найчастіше утримувався під час голосувань Валерій Зуб — 3156 разів (55,5%). Не набагато рідше робив це Олег Семінський — 2901 раз (51%). Найменше ж голосував таким чином Борис Приходько — 1660 разів, що становить 29,2%. Водночас саме цей депутат найчастіше голосував проти лінії фракції — у 25,6% випадків. Щодо інших депутатів, то урозріз із фракцією вони голосували так: Анатолій Гунько у 21,8% випадків, Олег Семінський — у 17,2%, Валерій Зуб — у 7,4%, Максим Зуєв — у 6,7% голосувань.

Депутати-прогульники

Найбільше голосувань у 2021 році пропустив Максим Зуєв — 1679, тобто 29,5%. Трохи менше — Анатолій Гунько, 1087 голосувань (19,1%). Олег Семінський був відсутній під час голосування 272 рази (4,8%), Валерій Зуб — 134 рази (2,4%), найменше ж — Борис Приходько — усього 65 разів (1,1%).

У розрізі країни регіон виглядає досить дисциплінованим — відсоток присутності нардепів під час голосувань дорівнює 83%.

Виступи у Верховній Раді

Чернігівські депутати у 2021 році брали слово всього 21 раз і витратили на промови 21 хвилину 43 секунди сесійного часу. Максим Зуєв та Анатолій Гунько взагалі не виступали. Найбільше часу біля мікрофону провів Борис Приходько — він виступав 16 разів загальною тривалістю 13 хвилин 58 секунд. Валерій Зуб брав слово 4 рази й витратив для цього 5 хвилин 34 секунди. Олег Семінський виступав усього раз — протягом 2 хвилин 11 секунд.

Висвітлення роботи депутатів

Про свою діяльність у Верховній Раді, комітетах чи в округах народні обранці активно звітують у соціальній мережі Facebook на особистих чи спеціально створених сторінках. Так, на сторінці Борис Приходько — народний депутат України найактивніше з-поміж усіх мажоритарників Чернігівщини висвітлюється робота нардепа. Тут публікуються щомісячні звіти про роботу в парламенті й на окрузі, діяльність депутата в цілому і його виступи. Наприклад, протягом одного з останніх — 8 жовтня — під час години запитань до Уряду Борис Приходько звертався до Міністра енергетики України Германа Галущенка щодо підготовки до опалювального сезону. Не оминає депутат і теми субвенцій на соціально-економічний розвиток, наголошуючи, що саме йому вдалося залучити ці кошти для свого округу: щодо Козелецького будинку творчості дітей та юнацтва й Козелецької ЦРЛ, а також загалом про Розпорядження № 1311-р від 28 жовтня 2021 року, яким Кабмін виділив ще 30 млн грн держсубвенції на розвиток об‘єктів соціальної сфери його округу з відповідною інфографікою та детально описаними об’єктами, які будуть реконструйовані.

Активно використовує Facebook народний депутат від 205 округу Олег Семінський. Візуалізовані результати діяльності з’являються на його сторінці після закінчення сесії (наприклад, звіт про роботу в парламенті під час V сесії 8 скликання), а також наприкінці пленарних тижнів. Крім того, народний обранець публікує інформацію про свою роботу в сесійній залі, окрузі тощо. Цей депутат активно проявляє діяльність і в сусідніх округах — у 207 (депутат Максим Зуєв, «Слуга народу») та 206 (у січні стартує процес проміжних виборів народних депутатів у цьому окрузі у зв’язку з передчасною смертю депутата Верховної Ради Антона Полякова). Так, 18 вересня місто Городня (Чернігівський район, округ №207) святкувало день міста, куди депутат запросив Олега Винника, а для гостей з Чернігова організував автобуси. Про це були афіші відповідного змісту й пост у Facebook.

Фото з Фейсбук сторінки Олега Семінського

Щодо округу №206, то народний депутат активно відвідує селище Седнів (Чернігівський район), переймається опаленням школи й іншими соціальними проблемами, звітує про залучені кошти  субвенції та відносить селище до свого округу.

Зауважимо, що в грудні Седнівський селищний голова Сергій Маслов написав заяву на звільнення. Її 10 грудня одноголосно підтримали 22 присутні на сесії селищної ради депутати, включно з самим головою. Паралельно з сесією відставку Сергія Маслова намагалися ініціювати на конференції обласної організації партії “Рідний дім”, яка на минулих місцевих виборах і висувала його на посаду седнівського селищного голови.

Ще одна локація 206 округу в полі зору Олега Семінського — це мікрорайон Чернігова Стара Подусівка, де є проблеми з центральною каналізацією, для розв’язання яких депутат залучив 3,4 мільйони гривень держсубвенції (за його словами).

Щодо роботи в «чужих» округах, то вона характерна й для Бориса Приходька. Депутат відзвітував про переданий ноутбук медикам Максимівського старостату (Гончарівська громада, Чернігівський район, округ №206). Хоча нардеп підкреслив, що округ не його, населений пункт просто знаходиться територіально в межах його округу на Козелеччині.

Валерій Зуб використовує особисту сторінку у Facebook для висвітлення своєї політичної діяльності, а також професійної — як лікаря (20 грудня його обрали Головою асоціації онкологів України). На цій сторінці депутат розміщує звіт про свою роботу за рік, поточні справи в парламенті та в окрузі.

Анатолій Гунько має окрему сторінку для висвітлення депутатської роботи. Тут нардеп публікує актуальну інформацію щодо діяльності в парламенті, окрузі, роботи приймалень тощо.

Facebook сторінка Максима Зуєва Слуга народу — Зуєв Максим — Округ 207 не є активною з березня 2021 року. Натомість для інформування виборців про свою роботу депутат використовує особисту сторінку. Крім звіту за рік і даних про поточну роботу у Верховній Раді та в окрузі, депутат активно поширює інформацію щодо реалізації програми Президента «Велике будівництво».

https://www.oporaua.org/news/parliament/23825-2021-rik-dlia-narodnikh-deputativ-chernigivshchini-186-zakonodavchikh-initsiativ-lishe-21-vistup-a-pid-chas-golosuvannia-bilshist-nardepiv-utrimuvalisia