28 вересня – Міжнародний день загального доступу до інформації

Організація Об’єднаних Націй оголосила Міжнародний день загального доступу до інформації, який відзначатиметься щороку 28 вересня. Відповідна резолюція затверджена на засіданні Генеральної Асамблеї ООН учора, 15 жовтня, – повідомляє Укрінформ.

Ініціаторами оголошення виступили Україна, Аргентина, Ліберія, Сьєрра-Леоне, Коста-Ріка та Канада.

«Цей день стане символічним, оскільки привертатиме увагу світу до проблем поширення інформації як елементу забезпечення сталого розвитку», – сказав у коментарі інформагентству речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Резолюція пропонує відзначати Міжнародний день загального доступу до інформації всім державам-членам ООН, а також іншим міжнародним та регіональним організаціям, у тому числі неурядовим установам та громадянському суспільству.

При цьому наголошується, що право кожного на пошук, отримання та поширення інформації гарантовано статтею 19 Загальної декларації прав людини – Кожна людина має право на свободу переконань і на вільне їх виявлення; це право включає свободу безперешкодно дотримуватися своїх переконань та свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якими засобами і незалежно від державних кордонів.