Небезпека для жителів у селі Хороше Озеро – виснаження водних горизонтів

Сьогодні представники СТОВ “Дружба Нова” (кластер корпорації “Кернел”) спробують пробурити артезіанську свердловину під майбутнє хімічне виробництво добрив у селі Хороше Озеро

Робиться це поспіхом, оскільки на вівторок заплановані громадські слухання і люди категорично налаштовані проти. До того ж, окрім екологічних експертиз, процедура має пройти і слухання на сесії місцевої ради. Основна небезпека – не лише хімія, але й виснаження водних горизонтів. Крім того об’єкт розташований за пів кілометра від людських хат, що заборонено Законом. Земля, де розташований об’єкт, перебуває у комунальній власності без права оренди. Мало того, що холдинг користується нею безкоштовно, так він ще й в обхід Закону, людей і громади намагається розмістити там небезпечне хімічне виробництво. Вчора про таємні наміри дізнались люди, а сьогодні представники аграрного кластеру підтвердили інформацію голові громади

Олег Бузун

Закликаю втрутитись в ситуацію органи державної влади, адже дії агрохолдингу не лише топчуть саму суть децентралізації та суперечать існуючому законодавству, а підштовхують селян до вчинення більш радикальних дій, ніж громадське обговорення. Сьогодні може пролитись кров, оскільки настрої місцевих – рішучі.

Маленький юридичний коментар від друзів з ГО “Екологія Право Людина” щодо намірів КЕРНЕЛ:
Буріння свердловини на воду та хімічне виробництво підлягають процедурі ОВД, згідно закону України “Про оцінку впливу на довкілля”. Існує відповідний Єдиний реєстр з ОВД, в який можа зайти і переглянути інформацію. Закон передбачає громадське обговорення, також на етапі розгляду Звіту з ОВД перевіряється дотримання нормативних відстаней та власності землі.
Якщо на якомусь з етапів є попушення, то варто вимагати виконання ЗУ “Про ОВД”. Для скарг є державна екологічна інспекція, яка за заявою має провести позапланову перевірку.
У реєстрі ОВД також має бути висновок про допустимість діяльності. Крім того варто перевірити реєстр ліцензій на надрокористування на сайті держгеонадр.
Тож, як бачимо, з їхніми свердловинами і хімією не все так просто. Закон – на боці людей!